LSS är inte bara en lag, utan ett verktyg för att skapa hopp och möjligheter. Jesper Hållén, utbildare på Lära, delar insikter om hur vi kan stärka livskvaliteten och bidra till ett mer inkluderande samhälle.
En grundläggande rättighet för alla
Lagen om stöd och service (LSS) ska säkerställa att alla, oavsett funktionsnedsättning, får möjlighet att leva ett värdigt och självständigt liv. Den ger individen stöd att delta i samhället på sina egna villkor. Även om vi har tagit stora steg mot ett mer inkluderande samhälle, är LSS också en påminnelse om att det alltid finns utrymme för förbättringar.
– Tack och lov säger vi inte utvecklingsstörning eller begåvningshandikapp längre. Vi har ändrat namnet särskola till anpassad skola. Kanske ska vi ändra daglig verksamhet till anpassat arbete för att poängtera inkludering och respekt? Orden vi använder spelar roll, säger Jesper Hållén, utbildare på Lära med utbildning inom kbt-steg 1 och universitetsutbildningar inom autism och intellektuell funktionsnedsättning.
Kunskap som stärker omsorgen
Att arbeta inom LSS handlar om att ständigt lära och utvecklas. Ny forskning om neuropsykiatriska diagnoser, som könsdysfori inom NPF, påminner oss om vikten av att se och respektera varje individs unika behov. Genom att bemöta människor med förståelse och värme skapar vi inte bara trygghet – vi ger också förutsättningar för självbestämmande och ett meningsfullt liv.
Flexibelt bemötande
Genomförandeplanen ska vägleda medarbetarna att möta individens dagsform och behov utan att kränka eller ta över. Att kunna anpassa bemötandet dag för dag behövs för att ge individen rätt att leva sitt eget liv och göra egna val. Det ger också trygghet i att stödet finns där när det behövs.
För att säkerställa att alla får tillgång till de resurser de har rätt till, behöver vi kontinuerligt reflektera och förbättra. Jesper berättar att det handlar om att se hela människan och förstå att alla har drömmar och mål. Vi ska inte nöja oss, vi ska fortsätta att utveckla stödet och omsorgen för att möta de behov som finns.
– Föreställ dig att du gillar att gå på hockey och vi ser till att du får gå på det en gång i månaden. Du får absolut din vilja hörd, men för dig är det alldeles för lite. Här är det svårt att avgöra om lagen uppfylls, belyser Jesper.
Att möta människan bakom behovet
LSS handlar inte bara om praktiska lösningar. Det handlar om att möta människor på djupet. Små handlingar som att sätta sig ner och prata eller ge ett leende kan betyda mycket och skapa en atmosfär av trygghet och glädje. Här ligger en av de stora utmaningarna, men också en möjlighet att skapa meningsfulla möten som stärker människors självkänsla. För många inom LSS är stabilitet och kontinuitet i personalen en viktig del av stödet.
Så bidrar vi till inkludering
För dig som arbetar inom LSS är det avgörande att både följa lagen och sträva bortom den – att bemöta omsorgstagaren med respekt och värme. Som medmänniska har du också ett ansvar. Små handlingar kan göra stor skillnad: att verkligen se personen framför dig, prata med hen och inte över hen. Det första steget mot en mer inkluderande värld är att bemöta alla som jämlikar. Små steg kan göra stor skillnad. Här är några frågor att fundera över:
- Till dig som yrkesverksam inom LSS: Hur kan du använda din kunskap för att stärka individens livskvalitet?
- Till dig som medmänniska: Vad kan du göra för att skapa ett samhälle där alla känner sig inkluderade?
Med det sagt och reflekterat:
Genom LSS får individer stöd att skapa sin egen plats i samhället. Lagen är inte bara ett regelverk – den är ett verktyg för att lyfta människor. Den bygger stolthet och värdighet för dem som behöver det som mest. Låt oss fortsätta att stötta, inspirera och bygga vidare på den starka grund som LSS har lagt. För visst har alla rätt att leva sitt liv fullt ut?