Lära tipsar

Lära tipsar om uteaktiviteter

memorykort i bunt en hand bild med text historia i andra handen

Vi vill skapa meningsfulla och roliga aktiviteter utomhus så vi kan bidra till fysisk aktivitet eftersom vi vet att det är viktigt för välbefinnandet och hälsan.

Aktiviteter utomhus är så mycket mer än bara promenader och vi behöver vara kreativa när vi hittar på roliga saker. Ett bra tips är att tänka på vad personen tycker om att göra när hen är inomhus? Då kan vi säkert göra samma sak när vi är ute.

Personen vi arbetar med gillar till exempel att göra ”lika på lika”-aktiviteter eller att matcha ihop saker. Det kan vi flytta ut utomhus. Fundera över vad personen gillar riktigt mycket, skriv ut dubbla bilder på detta. Gör en karta med 4, 6 eller 8 bilder, klistra upp dem på ett papper, laminera det och sätt kardborre på. Laminera även de matchande bilderna, klipp isär dem så att det blir en och en samt sätt den andra biten kardborre på dessa. Häng ut bilderna i trädgården med hjälp av klädnypor. Personen går sedan ut och hämtar bilder och sätter dem på sitt papper. Häng bilderna i samma ordning som på pappret så att det blir tydligt när alla bilder är funna och aktiviteten är klar. Genom att anpassa antalet bilder anpassar ni också längden på promenaden och tiden utomhus. Detta går naturligtvis lika bra att matcha ihop saker som passar ihop.

Lär dig mer på våra utbildningar inom Tydliggörande och kommunikation