För en del personer med kognitiva eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar kan det vara stressande både att vänta på julklapparna och att inte veta om man får det man önskar sig. Vi tipsar här om hur oron kring julklapparna kan minska.

Handla egna julklappar

Att få handla några av sina egna julklappar, och hjälpa till att slå in dem, kan skapa förutsägbarhet. I år görs detta gärna genom näthandeln via datorn. När personen vet att hen ska få det som hen har önskar sig i julklapp kan det skapa ett ökat lugn.

Julklappar i cellofan

Slå in julklapparna i cellofan. Glädjen är lika stor och man får ta bort paper och snören, men behöver inte oroa sig över oförutsägbara överraskningar utan kan se vad julklapparna innehåller i förväg.

Lakan över julklapparna

En vanlig tradition hos många är att ha julklapparna under granen, men det kan vara stressande att se dem ligga där och inte veta när de ska öppnas. Ett lakan över paketen kan fungera som en markering. Jag vet att paketen ligger där under granen, men eftersom lakanet fortfarande ligger kvar så är det inte dags att öppna dem ännu. Självklart så kan det vara bra att även ha ett schema som visar när det är dags för julklapparna och vilka aktiviteter som kommer innan.

Kontakta oss
  • Kontakta oss!

    Välkommen att kontakta oss om du har frågor om våra kurser eller vill boka en anpassad utbildning. Skicka oss ett meddelande nedan, eller ring oss på 076-543 88 71.
    För fler kontaktuppgifter, klicka här.