Lära

Helenes drivkraft är möten med människor

porträtt av Heleene Björklund

Helene Björklund har arbetat inom vård och omsorg i hela sitt liv. Under många år kombinerade hon omsorgsarbetet med vara handledare och utbildare. Sedan 2017 arbetar Helene heltid på Lära.

Helene utbildar inom i Studio 3, Lågaffektivt bemötande, Tydliggörande pedagogik, PERMA, Individuellt vardagsstöd och åldras med kognitiv funktionsnedsättning.

– På Lära är det så klart och tydligt att vi arbetar med individen i fokus, vare sig det är det lilla barnet, ungdomen, den vuxne eller en äldre. Vi är här för dem, säger Helene.

– Det finns så många kompetenta och drivna personer som arbetar i vården och omsorgen. Genom mitt jobb får jag verkligen en möjlighet att ta del av deras fina arbete. Det kan ibland kännas som en lyx att få ha ett sådant spännande arbete, som ger så mycket tillbaka.

Våga prova nya arbetssätt

Helene vill kunna inspirera deltagare att våga prova att göra saker på ett annat sätt. Många gånger är det lätt att fastna och att det bara rullar på i gamla hjulspår. Man fortsätter att göra samma sak trots att det inte fungerar. Då kan det behövas någon som kommer in med nya ögon, ger energi och kan visa på nya arbetssätt.

Samsyn och samverkan är också något som Helene brinner för. Det är viktigt att prata om respekten och förståelsen för den enskilda individen. Hon menar också at vi måste förstå att man genom sitt eget bemötande kan jag göra skillnad i en situation, att vi måste börja med oss själva och ta ansvar, vara nyfikna och lyhörda.

­– På mina utbildningar försöker jag alltid få deltagare att känna sig bekväma och sedda. Vi kan lyfta saker som är svåra och sedan tillsammans vända det till något positivt och försöka se lösningar. Jag vill ge dem energi och en positiv känsla.

Helene uppskattar när hon får återkoppling från dem som varit på en utbildning.

­– Det är helt fantastiskt när man har lyckats ge den där energin och inspirerat en deltagare som sedan återkopplar med ett mail. Det kan vara bilder på kreativa lösningar och material. Andra gånger är det ett par rader om att de har provat det vi pratade om och att det faktiskt fungerade. Då känns det magiskt!