Äldre och demenssjukdom
Språkombudsutbildning
Är du motiverad att bidra till en språkutvecklande arbetsplats? Vill du få mer kunskap på temat språk och kommunikation, och språkutvecklande arbetssätt? Språkombudsutbildningen ger ökade kunskaper och praktiska verktyg.
För vem
Språkombudsutbildningen passar den som är nyfiken på språk och kommunikation, och som vill och vågar tala inför kollegor och chefer. Språkombud kan ha svenska som modersmål eller som andraspråk, och behöver behärska svenska språket väl.
Ur innehållet
- Kunskap om hur vuxna lär sig ett andraspråk, och vilka hinder för språkinlärning som är vanliga
- Konkreta verktyg och metoder för att stärka yrkessvenskan i tal och skrift
- Reflektionens betydelse för lärande och språkutveckling
- Kunskap om interkulturell kommunikation och hur medvetenhet om sociala koder kan främja språkutveckling
- Metoder för att arbeta språkutvecklande
Om utbildningen
Med hjälp av arbetsplatsuppdrag undersöker du som blivande språkombud kommunikationen och språksituationen på din arbetsplats. Tillsammans med din chef tar ni också fram en handlingsplan för hur rollen som språkombud, och det språkutvecklande arbetssättet, ska implementeras på bästa sätt.
Utbildningen kräver en hel del arbete mellan utbildningstillfällena och ett nära samarbete med chef.
Utbildningen innehåller fyra fysiska träffar inom 3-4 månader samt tre webbutbildningsdelar. Utbildningen inleds med en kickoff online för chef och språkombud.
Utbildningens tillfällen med utbildare varvas med uppgifter i vår digitala lärplattform – Promote – där skapar vi förutsättningar för en effektiv lärresa. Du behöver avsätta tid för eget arbete före, under och efter tillfällena. Din utsedda coach stöttar dig genom programmet för att coacha dig genom utbildningens olika moment. I Promote kommer du ha kontakt med dina kurskamrater samt din utbildare.
För att bli godkänd på utbildningen behöver du ha deltagit på samtliga träffar och genomfört alla uppgifter i Promote.
Utbildningens mål
Målet är att ni kommit igång med ett språkutvecklande arbetssätt på arbetsplatsen, har en ökad förståelse för vad som krävs för att lära sig ett språk som vuxen och vikten av att få alla på arbetsplatsen delaktiga i arbetet. Målet är också att ni har grunden till en handlingsplan med kort- och långsiktiga mål för arbetet.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs. Som blivande språkombud behöver du ha ett gediget intresse för att stötta kollegor och medarbetare i det svenska språket och att utveckla språkutvecklande insatser på arbetsplatsen.
Övrigt
En vecka innan din kickoff får du en inbjudan till Promote. I din inbjudan får du mer information om hur du skapar en inloggning. Du behöver även utse en coach som kan följa din utvecklingsresa (vi rekommenderar en chef men kan även vara en kollega). Din coach kommer också få en inbjudan och tilldelas vissa coachuppgifter samt förväntas stötta dig mellan tillfällena.
Läs mer om Promote här: Så skapar vi resultat - Lära
Utbildningen genomförs av utbildare på Lära som är certifierade språkombudsutbildare via Vård- och omsorgscollege och följer de mål som Vård- och omsorgscollege satt upp. Introfilm om språkombudsutbildning