Lära tipsar

Lära tipsar om Privatliv

mobiltelefon med app privatliv

Hur frågar du om en dejt? Hur går onani till? Känslor, relationer och sex kan vara ett svårt och lite känsligt ämne att prata om.

Lära tipsar om appen Privatliv – en app om kroppen, känslor, relationer och sex som vänder sig till ungdomar och unga vuxna med intellektuella funktionsvariationer. Många har behov av ett individanpassat sätt att närma sig de här frågorna då känslor, relationer och sex kan vara svårt att prata om. Ännu svårare kan det vara om vuxenvärlden i sin omtanke och omsorg blir beskyddande och ser den här gruppens sexualitet som farlig och problematisk.

Appen är utformad så att det är enkelt att klicka runt mellan olika delar på egen hand, utan att behöva hjälp från någon vuxen. Den är färgstark och informationen ges i korta stycken med bilder som hjälp. Den är enkel och konkret och utformad med hänsyn till intellektuella funktionsnedsättningar.

När appen togs fram utvärderades den kontinuerligt av unga i målgruppen. Det har varit deras önskemål, behov och vilja som varit styrande. Den färdiga appen testades av unga på en testskola. ”Det var så himla mycket fniss och så himla mycket skratt, men också det här att jag sitter och kollar det här själv. Det tycker jag vara så himla fint. Den heter ju privatliv och vi ville ju skapa möjligheten att få ha ett privatliv kring frågor som handlar om känsliga ämnen eller kanske väldigt känsliga ämnen för många” Sa Zafier Vrba en av initiativtagarna till appen Privatliv. En app som tar upp dom här frågorna gör stor skillnad. Appen kan hämtas på www.mittprivatliv.se.

Lär dig mer på utbildningen Tydliggörande pedagogik