Att må bra fysiskt och hålla musklerna igång är viktigt i det förebyggande arbetet för den som är äldre och kanske också är drabbad av en demenssjukdom.

I samband med en fikastund är det lätt att få till några minuters rolig fysisk aktivitet som stärker musklerna, ökar blodcirkulationen och välmåendet.

Be alla som kan att ställa sig upp, vänta tills alla står upp. Skratta och be alla sätta sig igen och när ni just satt er, be alla att resa sig igen. Föreslå att ni räknar tillsammans till tio och upprepa aktiviteten. Man kan räkna på olika språk, anpassa antalet upprepningar till gruppens förmåga.

Ha roligt ihop, skratta eller sjung.

Att resa sig och sätta sig är en viktig rörelse för benmusklerna, särskilt för äldre. Aktiviteten kan varvas med olika balansövningar: Håll i bordskivan och stå på ett ben, för ut ett ben i taget åt sidan, gör knäböj. Ytterligare övningar kan vara att sträcka upp armarna mot taket och ”plocka äpplen”, lägga händerna på axlarna, klia sig på ryggen med en arm i taget, sträcka armarna framåt eller att ”spela piano” med fingrarna.

Upprepa rörelserna så länge deltagarna har ork och lust.

Bjud på dricka som avslutning, eller kanske på en påtår.

Demensutbildning

Här hittar du vår onlineutbildning om demens

 

 

Kontakta oss
  • Kontakta oss!

    Välkommen att kontakta oss om du har frågor om våra kurser eller vill boka en anpassad utbildning. Skicka oss ett meddelande nedan, eller ring oss på 076-543 88 71.
    För fler kontaktuppgifter, klicka här.