Liselott Björk från Demensakademin ger tips och råd hur man bemöter en person med en demenssjukdom

I dag är det Internationella Alzheimerdagen. Därför vill jag uppmärksamma en sak.

Jag har mött många demenssjuka genom åren och flera av dom har berättat att det upplever att vänner och bekanta har börjat bete sig annorlunda mot dem när de vet att de har en demenssjukdom. En del drar sig undan, hör inte av sig. Andra tilltalar den som står bredvid mig istället för direkt med mig. En del talar också över huvudet på personen som om hen inte fanns där. Några blir tilltalade som om de vore barn. Jag tror inte någon gör det här för att göra någon illa, man kanske inte är medveten om det här.

Jag vill uppmuntra till att tänka på att visa respekt. En del tror att de inte gör något eftersom personen glömmer eller inte uppmärksammar det här. Men ingenting kan vara mer fel.

För i samband med demenssjukdom, när man förlorar en del förmågor, förstärks känslolivet. Man blir expert på att känna av olika attityder och känslolägen. Så fortsätt som sagt att behandla alla med respekt.

Jag skulle vilja ge ett råd. När du träffar någon som har en demenssjukdom, passa på att fråga. Hur upplever han eller hon det här? Hur kan du lära dig mer om hur du kan underlätta för den personen med en demenssjukdom? Det är fantastiskt med de här människorna, för det är ju de som är experterna inom det här området.

Kontakta oss
  • Kontakta oss!

    Välkommen att kontakta oss om du har frågor om våra kurser eller vill boka en anpassad utbildning. Skicka oss ett meddelande nedan, eller ring oss på 076-543 88 71.
    För fler kontaktuppgifter, klicka här.