Lära tipsar

En God jul för alla

För människor med någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning är avbrott från rutiner något som kan orsaka stress och oro. För att göra högtider som jul och nyår så glädjefulla och avslappnade som möjligt för dessa människor vill vi ge dig fem tips att tänka på.

Förutsägbarhet:

Att vara förberedd på och ha god överblick på vad som kommer att hända är ofta viktigt för att kunna slappna av och njuta. Det kan vara bra att rita eller skriva ett tydligt schema över vad som kommer hända varje dag och när. Kommer det komma en jultomte? Ibland kan det skapa trygghet att vi är ärliga och förklarar att det är en lek vi leker. Har personen ett konkrettänkande kan sanningen var det enklaste att hantera. Vem det är som är tomte? och varför klär hen ut sig som hen gör? Prata om dessa saker innan så att eventuella andra barn kan ha sin barnatro kvar.

Återhämtning och pauser:

Ge möjlighet till att ta en paus och lägg in tid för återhämtning. Vi har alla olika sätt att återhämta oss på och vila. Det viktiga är att skapa utrymme för och planera in tid för detta. Det kan tex handla om att lägga in tid för att lyssna på musik. Titta på en film, pussla, ta en promenad. Vad helst personen samlar energi.

Julklappar:

Förbered alla som är med i julfirandet på hur just den här personen agerar kring julklappar. Personen kanske säger rak ut att det inte var en bra julklapp eller att man inte önskade sig det, vilket kan vara sårande för personer som inte är förberedda på en sådan reaktion. Det kan också vara viktig att förbereda personen på julklappar. Många tycker att överraskningar är obehagliga. Ett sätt att undvika obehag kring överraskande paket är att slå in sakerna i cellofan.

Julmat:

För många personer med autism kan maten vara utmanande. Julmaten är inte som den vanliga maten – kan personen få vanlig mat för att inte utmanas för mycket? Du kan fråga innan julafton vad personen gärna vill äta. Var beredd på att det kan vara annorlunda än vad du gärna äter. 

Hjälpmedel:

För att hålla lugnet kan det vara bra med hjälpmedel som hörlurar, tyngdtäcke och bilder som visar vad julafton innehåller.