Lära

Lära tipsar – om tydliggörande pedagogik för att besvara frågor

Bildschema med laminerade bilder

Dagens tips handlar om varför det är viktigt att kunna få och förstå, svar på sina frågor.

När du ska åka på en resa kan följande frågor vara viktiga för dig:

  • Vart ska jag åka?
  • När ska jag åka
  • Vilka ska följa med?
  • Hur ska jag komma dit? Vilken ordning sker resan?
  • Hur länge ska jag vara borta?
  • Vad behöver jag ha med mig?
  • Varför åker jag dit?

De flesta av oss ställer den här typen av frågor till oss själva hela tiden och har också förmågan att kunna besvara dem. Frågorna är viktiga speciellt när vi gör nya saker eller saker vi inte gör så ofta.

Men vad händer om vi inte har förmågan att hitta svaren? Det är så det är för många människor som exempelvis har autism. Att inte ha kontroll eller förstå vad som ska hända kan skapa stor stress och ge en känsla av att kraven är för stora. Om det händer hela tiden – och i många sammanhang blir det en stor påfrestning.

Med tydliggörande pedagogik kan vi anpassa, tydliggöra och konkretisera frågorna så att alla har samma förutsättningar att lyckas och förstå det som ska göras. På så sätt blir vardagen eller resan lite mer begriplig och det kan finnas energi kvar för att ta sig an andra utmaningar.