Lära tipsar

Lära tipsar om julfirande när någon är drabbad av demenssjukdom

julfika saffransbullar, juldekorationer, ljuslyktor

Julhelgen närmar sig och många ser fram emot att fira traditionsenligt med familj och vänner. När någon i familjen drabbas av demenssjukdom kan stora högtider innebära en påfrestning både för den som är sjuk och för familjen.

Demenssjukdomen kan göra att det blir svårt med mycket sinnesintryck, många som pratar, musik i bakgrunden och mat som doftar. Tänk efter vad du tror blir bra både för den som är sjuk och dig själv. För personen som har en demenssjukdom kan det vara bäst att träffa några få personer i taget och inte under så lång tid.

För den som bor på ett särskilt boende kan det ibland vara bättre att stanna där och att ni i familjen firar jul en stund på boendet. Om ni är många i familjen kan det också vara bra att dela upp er så att inte alla kommer på en gång och samma dag.

Om det känns bäst för dig att din anhörig kommer hem under julen försök att planera vilken tid som passar bäst, när din anhöriges ork är som störst.

Det finns inget rätt eller fel i den här situationen, försök bortse från krav och förväntningar både på dig själv och från omgivningen. Välj det julfirande som fungerar bäst för er.