Lära tipsar

Lära tipsar om att klara av julen

röda julgranskulor

Nu närmar sig julen med stormsteg. Det kan skapa stress, oro och höga förväntningar. Speciellt för dem som har svårt med tidsuppfattning, att vänta eller är impulsiva. Här kommer några tips som kan vara bra att testa.

Nedräknings-schema

För att minska stress och skapa förutsägbarhet kan ett nedräknings-schema fram till julafton underlätta väldigt mycket. Schemat på bilden längre ner på sidan är till en kvinna med autism, på schemat ser hon även vilka dagar hon ska jobba på DV, vara i sitt boende och när hon kommer hem till föräldrarna, samt när det är julafton.

Handla egna julklappar

Att få handla några av sina egna julklappar och hjälpa till att slå in dem, kan också skapa förutsägbarhet. Jag vet att jag kommer att få det jag önskar mig i julklapp och jag vet i vilka paket mina saker ligger.

Lakan över julklapparna

En vanlig tradition hos många är att ha julklapparna under granen, men det kan vara stressande att se dem ligga där och inte veta när de ska öppnas. Ett lakan över paketen kan fungera som en markering. Jag vet att paketen ligger där under granen, men eftersom lakanet fortfarande ligger över så är det inte dags att öppna dem ännu. Självklart så kan det vara bra att även ha ett schema som visar när det är dags för julklapparna och vilka aktiviteter som kommer innan.

Egen mat

Vi har också märkt att vissa personer inte vill äta julbord. Det är många konstiga smaker och för mycket mat att välja på. Då kan en matlåda med den egna favoritmaten fungera bättre och jag kan kanske sitta med vid bordet tillsammans med släkten.

schema med julbild

Nedräkningschema