Lära tipsar

Vikten av att dricka tillräckligt med vatten

bild med karaff och glas text som säger det är viktigt att dricka mycket vatten säger doktorn. Minst ! 1/2 liter per dag

En vuxen människa består till stor del av vatten. Tillför vi inte tillräckligt med vatten kan kroppen börja torka ut. Vätskebrist påverkar oss på många sätt. Vi kan få huvudvärk, bli illamående, trötta och få svårt att koncentrera oss.  

Att komma ihåg att dricka vatten är dock inte alltid lätt. För människor med kognitionsnedsättning kan det vara extra svårt att känna kroppens signaler och det kan därför vara till hjälp att skriva en vattenlapp.   

Ställ fram en kanna med vatten och skriv en lapp med bild på hur många glas du ska dricka. För varje glas du dricker kryssar du på bilden tills du uppnått ditt mål. Det kan också vara bra att göra en indelning på förmiddag och eftermiddag, så du sprider ut drickandet över dagen. 
 
Här ser du en lite roligare version av vattenlapp, där man använt en kardborrbandssticka och gjort vattenglas att fästa på. För varje glas du dricker tar du bort ett från stickan.

Mer om hur en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning uttrycks och hur du kan underlätta livet för personer som har detta kan du lära dig i vår utbildning Diagnos autism och ADHD