Liselotte Björks inre drivkraft är att hon vet att det går att skapa goda livsvillkor för personer som lider av demenssjukdom. Det handlar om att underlätta för personen, ett respektfullt bemötande och att se människan bakom sjukdomen.

Liselotte utbildar bland annat inom personligt bemötande, lågaffektivt bemötande i äldreomsorg och om att åldras med kognitiv funktionsnedsättning. Hon utbildar även anhöriga.

Liselotte eftersträvar att de personer som går utbildningen ska förstå att deras bemötande och hur de utför sina arbetsuppgifter påverkar hur en person med en kognitiv sjukdom/demenssjukdom mår. Det handlar om att arbeta lågaffektivt, se till att miljön är tydlig och att bemöta med respekt för att personens ska må bra.

– Ofta kan den som går utbildningen tro att det går att få personen att förändra sitt beteende och göra annorlunda när en situation uppstår, men det är vi som har ansvar för att ta reda på varför personen mår dåligt och kanske förändra vårt sätt att vara.

Det är lätt att ta över och lägga ord i personens mun när man vill hjälpa till, men det blir ofta fel. Personen som är sjuk måste få fortsätta att vara självständig och göra det hen kan, så länge som möjligt.

– Det är ett kvalificerat jobb att vara undersköterska. Det är mycket man ska kunna kring den medicinska behandlingen och regler och lagar. Men det är viktigt att inte glömma bort bemötandet och att ha respekt för att man möter en person med egna erfarenheter och en egen historia, trots demenssjukdomen, säger Liselotte.

Vill väcka känslor

När Liselotte håller i en utbildning vill hon väcka så mycket känslor att deltagarna ska kunna känna igen sig och genuint förstå hur det kan kännas för en person med demenssjukdom. Då kan de också förstå på ett annat sätt hur ett annorlunda bemötande och en anpassad miljö faktisk kan underlätta för personen.

– Det roligaste är när någon kommer tillbaka och säger att de har vågat prova att jobba på ett annat sätt och att personen nu mår bättre.

Hon tillägger att när personen mår bra, så mår som regel också deras anhöriga bra. Liselotte vill ge hopp om att det finns möjlighet att skapa goda livsvillkor också för personer med demenssjukdom. Hon menar att vi alla kan underlätta om vi har någon i vår närhet som är på väg in i en demenssjukdom.

– Skruva ner tempot, ge tid och låt saker få gå långsammare. Prata inte så mycket på en gång, rör dig inte så fort och var inte så otålig, säger hon.

Kontakta oss
  • Kontakta oss!

    Välkommen att kontakta oss om du har frågor om våra kurser eller vill boka en anpassad utbildning. Skicka oss ett meddelande nedan, eller ring oss på 076-543 88 71.
    För fler kontaktuppgifter, klicka här.