Lära

Sara Göthlin – undersköterskorna är viktigast inom vård och omsorg

porträtt Sara med armarna i kors i svart blus framför glasdörr

Sara Göthlin är sjukgymnasten som brinner för att lyfta undersköterskornas viktiga arbete. Hon utbildar och handleder bland annat inom förflyttningsteknik och ergonomi.

Sara började arbeta som vårdbiträde inom äldreomsorgen och blev fast, hon utbildade sig till  sjukgymnast.

– Det har aldrig funnits något annat för mig. Jag har velat finnas nära och jobba med de äldre som förtjänar en aktiv och meningsfull vardag, säger hon.

Idag utbildar Sara personal bland annat inom äldreomsorg, LSS och hemtjänst.

– Det handlar om samma sak, att ha ett funktionsbevarande förhållningssätt i allt vi som personal inom vård- och omsorg gör för att skapa så mycket självständighet som möjligt, säger hon.

De svårigheter som kan uppstå vid förflyttning är olika från person till person. Sara säger att det vi kan lära oss om förflyttningsteknik är hur vi kan arbeta för att underlätta och få större kunskap för att förstå hjälpbehovet. Som sjukgymnast utgår hon alltid från den enskildes behov och önskan kring förflyttningar tillsammans med hur personalens arbetsmiljö ser ut.

porträtt Sara med armarna i kors i svart blus framför glasdörr

Ergonomi och förflyttningsteknik kan göra skillnad

Frågor kring ergonomi och förflyttningsteknik har ibland varit bortglömda menar Sara, trots att de utgör en så stor del av arbetet och man verkligen kan göra skillnad för så väl medarbetare som den enskilda.

– Jag vill lyfta undersköterskor och vårdbiträden och vill att de ska se vilket viktigt jobb de gör varje dag! Känner man stolthet så gör man också ett bra jobb. Arbetar vi på rätt sätt och minskar risken för belastningsskador på personalen så kommer vi på sikt öka statusen på yrket, säger Sara och fortsätter.

– Men det handlar även om att skapa en säkerhetskultur där vi arbetar efter ordinationer från rehabpersonal och följer instruktioner kring hjälpmedel för att undvika belastningsskador.

Sara menar att det är lätt hänt att personalen, av tidsbrist eller välvilja, gör för mycket istället för att ta ett steg tillbaka och låta personen göra så mycket som möjligt själv trots att de kanske tar längre tid.

– Vi finns till för att stötta och ge omvårdnad till människor med många sjukdomar och personer som har ett stort omsorgsbehov, men vi ska inte ta över sådant som de fortfarande kan göra själva. Genom att tänka, och arbeta, funktionsbevarande kan vi bidra till en ökad självkänsla och livskvalitet hos den enskilda, säger hon.

Det bästa med jobbet är att möta alla nya människor.

– Mötet med alla nya personer är så roligt och känslan att kunna göra skillnad. Jag lär mig också saker som jag tar med till nästa utbildning. Jag känner mig så privilegierad som får göra detta, säger Sara.