Lära

Utbildningsinsats ledde till ökad entusiasm och effektivitet

Polhemsgårdens äldreboende gjorde en satsning för att utveckla sin verksamhet, i syfte att vara en trivsam arbetsplats och för att ge bästa möjliga omsorg. Verksamheten anlitade Lära för att få den coachning och utbildning de behövde för att förändra sitt arbetssätt och höja kunskapen kring demens bland sina medarbetare.

Skräddarsydd utbildningsinsats

Efter en inledande observation och lägesanalys beslutades att Lära skulle skräddarsy en utbildning. En röd tråd genom utbildningsprojektet var att få deltagarna/personalen att bli medveten om vad en själv bidrar med och vad det får för effekter för de personer en arbetar med. Främst lades fokus   på utvecklad kommunikation. God kommunikation minskar missförstånd som kan leda till osämja och brister i arbetet. En välfungerande kommunikation leder till ett gott samarbete som i sin tur är grunden för en välfungerande arbetsplats.
Kommunikationsutvecklingen innebar i detta fall att arbeta med språkförståelse och med alternativa komplimenterande kommunikationsmedel (AKK). Det är viktigt att det finns ett gemensamt språk som alla förstår och kan ta del av på en arbetsplats menar, Tove Eriksson, projektledare och utbildare på Lära.
Utöver arbetet med kommunikationen lades det fokus på ”positiv psykologi” -PERMA. PERMA är en arbetsmetod som handlar om att bygga på det som är bra och att fokusera på det som fungerar hos de personer man möter. I praktiskt arbete handlar det om personalens förmåga att kunna se och identifiera vårdtagarens styrkor och intressen men också sina medarbetares. En annan viktig del i PERMA är att lära sig framkalla positiva känslor för att kompensera det som är svårt och omotiverande både i sina egna arbetsuppgifter och för de boende i deras vardag.

Effekterna av utbildningen

”Jag kan se tydliga förändringar i attityd hos mina medarbetare. Jag upplever att de har fått ett annat samspel och engagemang. Det har varit så givande att vi alla fått komma samman och mötas. Det har skapat en känsla av gemenskap och förståelse för att det vi gör, gör vi tillsammans. Det har skapats en vi-känsla där alla blivit medvetna om att de själva fyller en viktig funktion och bidrar till helheten. Tydligt märks det mellan natt- och dagpersonal där det tidigare kunnat vara en del brister i kommunikationen och en del slitningar. Allt det har upphört och överlag har det blivit ett bättre arbetsklimat.” säger Natalia Janus, verksamhetschef på Polhemsgården.

Personalen själva pratar också om projektet i positiva ordalag. Först och främst vill de ge tummen upp för nivån på utbildningen. De uppskattar Läras utbildare och deras kompetens. Uppgifter, upplägg och föreläsningar har fungerat mycket bra trots en del språkbarriärer och utbildarna har alltid kommit med en positiv attityd och energi vilket har varit uppskattat och smittande.
Efter att projektet var avslutat och medarbetarna haft tid att arbeta med allt det nya visades det i den återkommande medarbetarundersökningen att entusiasmen och effektiviteten stigit från 30 -70 %. Ett resultat vi är mer än nöjda med, säger Natalia Janus.

Är du intresserad av en skräddarsydd utbildning? kontakta oss så hjälper vi dig vidare