Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Stöd till barn i förskola med misstanke om diagnos

Online

Utbildning i stöd till barn i förskola med misstanke om diagnos. Den här utbildningen vänder sig till dig som arbetar i förskola eller förskoleklass och möter barn med utmanande beteende som kan ha en ospecificerad diagnos, exempelvis inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Oavsett diagnos eller ej så finns det signaler som pekar på särskilda behov av stöd och anpassningar. Utbildningen ger dig kunskap och verktyg för att förstå orsaker till utmanande beteende och hur du kan arbeta förebyggande.

För vem

Den här utbildningen passar dig som arbetar inom förskola eller förskoleklass, oavsett om du är förskollärare, barnskötare eller i ditt yrke möter mindre barn.

Ur innehållet

  • Lågaffektivt förhållningssätt
  • Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning
  • Din roll och förståelse
  • Utmanande beteenden
  • Affektsmitta
  • Pedagogiska verktygslådan
  • Kommunikation med vårdnadshavare

Om utbildningen

Utbildningen ger dig ökad förståelse för barns olika behov. Som pedagog får du lära dig hur du kan bemöta och stödja barn i relationer, hjälpa dem att hantera känslor och skapa förutsättningar för deras delaktighet. Du får praktiska tips och råd för hur du kan anpassa miljön, kommunikationen och aktiviteterna för att stärka barnets känslomässiga trygghet och behov. Vi går igenom vad lågaffektivt bemötande är och grundläggande kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Genom att fördjupa din förståelse och komplettera med fler pedagogiska verktyg kan du göra skillnad i barnens vardag. Vi diskuterar strategier för att hjälpa barn att förstå och hantera sina känslor, samtidigt som vi ger dig verktyg för att arbeta utifrån varje barns individuella behov och styrkor. Du får även med dig tips för hur du kan skapa förutsättningar för ett strukturerat kommunikationssätt med vårdnadshavare. 

Utbildningens mål

Du kan bemöta barn med större förståelse och använda enkla verktyg som passar i en vardag med mycket att göra.

Övrigt

När du går på en utbildning hos Lära som genomförs online utgår vi från samma utbildningspedagogik som vi har i våra utbildningar fysiskt på plats. Det innebär att utbildaren involverar deltagarna i reflektionsövningar, grupparbeten etc så att det blir ett aktivt deltagande från alla. För att skapa goda förutsättningar för detta behöver du säkerställa att du har möjlighet att vara synlig via webbkamera och har en fungerande mikrofon tillgänglig.

Vi rekommenderar dig att ladda ner zoom någon dag i förväg och gör dig redo ca 10 minuter innan utbildningen startar för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Läs mer om våra förväntningar och hur du skapar optimala förutsättningar för din utbildning här: Läras utbildningar via Zoom - Lära