Alla människor upplever ibland oro, stress och ångest. Dessa kroppsreaktioner kan vara obehagliga men är en viktig och naturlig del i vår kropp som talar om för oss att något är fel och att vi behöver agera för att möta ett hot eller en fara. Men för personer som har svårt att hantera starka känslor riskerar oro, stress och ångest att leda till ett ångestsyndrom som exempelvis tvång. Under föreläsningen kommer vi gå igenom vad du kan göra för att förhindra onödig stress, oro och ångest för de personer du arbetar för. Genom kunskap och förståelse kan du börja designa en fungerande pedagogik för personen.
Första halva av dagen handlar om att ge dig förståelse och kunskap om vad som händer i kroppen när tankar blir till tvång – och hur det påverkar beteendet. Vi kommer ta upp olika ångestsyndrom, hur de uppstår, yttrar sig och vad du kan göra för att hjälpa personer som lider av detta. Det handlar inte om behandling utan om ett bemötande som är anpassat för att lindra och inte förvärra svårigheterna.
Andra delen av dagen handlar om självskadebeteende – ofta handlar det om att försöka hantera svåra känslor. Fysisk smärta kan upplevas lättare att stå ut med än känslomässig smärta. Du kommer också få konkreta tips som vi kommer gå igenom på utbildningen om hur du kan hjälpa någon med självskadebeteende att komma ifrån sitt beteende.
Efter utbildningen har du bland annat fått ökad kunskap och förståelse för olika ångestsyndrom, självskadande beteende och hur du bemöter personer med oro, stress och ångest. Du känner dig tryggare i det pedagogiska arbetet då du fått kunskap om vad som händer i kroppen och hur det påverkar vårt beteende.
Utbildningen riktar sig till dig som i ditt arbete möter personer med tvång och/eller självskadebeteende.
Inga förkunskaper krävs