AKK och tydliggörande
Seriesamtal och social förståelse – AKK
Seriesamtal och social förståelse – verktyg inom AKK
För personer med till exempel autism, ADHD eller andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), kan vardagliga sociala situationer vara särskilt utmanande att navigera i. Vissa kan uppleva svårigheter med att förstå sociala signaler, förstå nyanser i kommunikation, uttrycka sina känslor eller navigera i sociala sammanhang.
För vem
För dig som möter personer med verbalt språk som har svårt för kommunikation, sociala samspel och situationer, exempelvis personer med autism eller ADHD. För dig som vill utveckla dina kunskaper inom AKK - Alternativ Kompletterande Kommunikation.
Om utbildningen
På denna utbildning får du lära dig hur du kan ge stöd för att utveckla socialt samspel, social förståelse och förståelse för svåra händelser. Du kommer få tips om digitala verktyg, AI-stöd och papper & penna. Utbildningen är tre timmar och genomförs online med grupparbete.
Vi börjar med papper och penna – och kommer snabbt i gång med att öva och träna på att rita streckgubbar med olika känslouttryck och att rita
& skriva samtal.
Lär hur du på ett praktiskt och konkret sätt kan arbeta med bland annat sociala berättelser, seriesamtal och ritprata. Utbildningen varvar teori och praktik.
Du kan skapa förutsägbarhet, trygghet och förebygga normbrytande beteenden. Positiva effekter kan vara ökad förståelse och glädje.
Ur innehållet
- Öka kommunikation för att minska utmaningar
- Kom igång med att rita enkla figurer med känslor
- Använda AI som stöd i att skriva
- Förklara sociala situationer
- Digitala hjälpmedel
- Ritprat, seriesamtal och sociala berättelser
Förkunskaper
Kännedom om målgruppen du möter.
Om sociala berättelser, ritprat och seriesamtal
Sociala berättelser är korta och beskrivande berättelser som förklarar hur man kan förstå och agera i en social situation. Berättelsen ger perspektiv och öppnar upp för förslag på vad man kan göra i olika givna situationer. Seriesamtal och att ritprata hjälper personer att processa en upplevd situation eller förstå hur saker hänger ihop.