Lära tipsar

Språkutveckling i omsorgsbranschen

Vi lever i ett mångkulturellt samhälle och runt om på våra arbetsplatser finns det människor från olika kulturer. Inom omsorgen är det vanligt med medarbetare med olika bakgrund och med olika modersmål. Det är också samtidigt ett arbetsområde som ställer höga krav på relationer och kommunikation. Att aktivt arbeta med språkutveckling på arbetsplatsen kan ge många goda effekter. Här är lite tips om hur ni kommer igång

Tillåtande miljö

Att våga prata även om man känner sig osäker är ofta det första steget. För att våga är det viktigt att det på arbetsplatsen råder en öppen, varm och tillåtande atmosfär. Visa att det är ok att göra fel och säga fel.

Informella möten
Att skapa tillfällen för “småprat” är en bra början för att komma igång med kommunikation och väcka modet att prata.

Mentorer
Nya medarbetare eller medarbetare som inte har svenska som modersmål blir ofta tryggare och kommer fortare in i arbetet både socialt och praktiskt genom att ha en kontaktperson

Språkombud
Att utse ett språkombud som bjuder in till aktiviteter och övningar kring språk och kommunikation är viktigt för att få tillstånd förändringar.

Vill du lära dig mer? Välkommen till våra utbildningar i ämnet. Språkutvecklande arbetsplatser eller Språkombudsutbildning.