Christer Fahlberg, utbildare på Lära säger så här:
” När en person är hotande eller har ett utmanande beteende kan det vara svårt att själv behålla lugnet. Det är lätt att vi blir påverkade av personens affekt. Vi måste själva verka lugna i stunden, och det krävs en hel del träning till att kunna göra det. Men desto mer vi tränar desto lättare går det. Det är lätt att påverka personer med hur vi uppför oss. Det kallas affektsmitta.

Affektsmitta är något vi kan dra nytta av, inte bara i situationer när en person har ett utmanande beteende. Det gäller till exempel när vi vill att en person ska komma ned i varv vid kvällsrutinerna. När vi är lugna och avslappnade finns det stor chans att även dem blir det. Vill vi att personen ska bli engagerad och motiverad till en aktivitet hjälper det om vi är väldigt engagerade. Om vi tycker en sak är rolig så kanske vi kan få personen att också känna glädje.

Vi måste tänka på vilka signaler vi sänder ut. Är våra muskler spända eller ser vi avslappnade ut? Be en kollega eller någon i din närhet att titta på ditt kroppsspråk. I situationer när vi ställer krav är det bättre att ta ett steg bakåt än framåt. Tänk även på krav anpassningen, vilken dagsform har personen idag?
Det är också viktigt att tänka på vilket röstläge vi använder. Vi har en tendens att prata fort när vi själva är stressade eller i affekt. Andas vi lugnt eller sitter andningen högt upp i halsen? Djupandas några gånger om du känner dig stressad så du får ned andningen i magen igen och slappna av i axlar och kropp innan du går in och möter en person i affekt.
– Lugn skapar lugn. Glädje sprider glädje.”

Kontakta oss
  • Kontakta oss!

    Välkommen att kontakta oss om du har frågor om våra kurser eller vill boka en anpassad utbildning. Skicka oss ett meddelande nedan, eller ring oss på 076-543 88 71.
    För fler kontaktuppgifter, klicka här.