Lära tipsar

Lära tipsar om att minska julstressen i december

julfika saffransbullar, juldekorationer, ljuslyktor

Höga förväntningar inför julen kan innebära stress och oro, till exempel för en del personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller andra som har svårt med tidsuppfattning, att vänta eller är impulsiva. Nedan är några tips för att minska stressen och oron, inte minst i år när saker är annorlunda.

julfika

Nedräknings-schema i december

För att minska stress och skapa förutsägbarhet kan ett nedräknings-schema fram till julafton underlätta mycket Med hjälp av schemat kan man boka av dagarna, öppna kalendern, kryssa av dagarna på kalendern, ha 24 pluttar och stoppa ner en varje dag i en behållare – använd det sätt som fungerar bäst för att förstå tid.

Även under själva julafton fungerar ofta ett schema som ett bra stöd för att visa vad som ska hända under dagen.

Rutiner och traditioner

Försök hålla rutiner som ni brukar ha  kring julen. Allt det som vi kan göra utan att öka de sociala kontakterna kan öka känslan av att det blir jul i år också: julgranen, stjärnorna i fönstret, julmusiken, lusee- och pepparkaksbaket.

Håll kontakt med anhöriga

I år kommer sannolikt julen att firas med färre personer en vanligt. Be vänner och familj att spela in en julhälsning som man kan titta på om och om igen, att känna igen materialet är för många trygghetsskapande. Det går naturligtvis också bra att spela in en egen hälsning att skicka tillbaka till läkt och vänner.

Att göra en egen julkalender kan också vara en aktivitet, till exempel genom att fota något med jultema varje dag till en julkalender som kan visas för anhöriga via digitala medier.

En spellista där även släktingar bidrar med julmusik kan vara en rolig aktivitet under december, på julafton kan vi lyssna på den och dela med dem som inte firar på plats med oss.