Lära

Kognitiv beteendeterapi-utbildning, KBT

kvinna skriver

Vad är det som gör att människor fortsätter med beteenden eller saker som inte är bra för dem? Läras utbildare Jonas Andersson tar tag i svåra frågor på utbildningen i KBT – en metod att förstå vad som styr och vidmakthåller beteenden.

KBT handlar om att arbeta med beteenden, känslor och tankar. Om vi förstår vilken funktion ett beteende eller ett tankemönster har för en person kan vi också förklara för personen vilka konsekvenser olika beteenden kan få.

– Om man förstår varför en person beter sig som hen gör, blir det lättare att hjälpa personen att ändra sitt beteende, förklarar Jonas.

Genom att se på en människas faktiska beteende utan att sätta etiketter på personen, ökar vi möjligheterna och förståelsen för ett utvecklingsarbete. Etiketter kan vara ”lat”, ”omotiverad” eller liknande. Om personen inte själv har förstått sitt beteende men vi genom en beteendeanalys kan hitta förklaringar – blir personen mer motiverad att förändra sitt beteende.

– Man slipper chansa, gissa, planlöst pröva och hoppas på att det man gör är det bästa och något som kommer leda till önskat resultat, förklarar Jonas.

KBT fortsätter utvecklas och förhåller sig ständigt till nyare forskning. Det gör KBT till en spännande metod med ett starkt forskningsstöd.

– När vi kämpar med ett verkligt jobbigt problem kan det paradoxalt nog förvärras och bli svårare av våra energiska försök att bemästra det. Vi ska därför gå från att göra saker för att undvika att må dåligt – till att istället göra saker för att må bra, berättar Jonas.

KBT-terapi fokuserar på att vi ska lära oss att hantera och acceptera negativa tankar och känslor – först då kan vi nämligen åstadkomma en verklig förändring. Syftet med Läras grundutbildning är att ge kunskap och förståelse för hur man gör en beteendeanalys och hur man sedan kan tillämpa analysen för att arbeta med beteendeförändring.

Läs mer om vår grundutbildning i KBT här och om Jonas Andersson här