Jonas Andersson – viktigt med evidensbaserade metoder 2 mars, 2021 Som utbildare och handledare på Lära möter Jonas Andersson personer som till exempel jobbar inom behandling av psykisk ohälsa och missbruk, men han har också utbildat poliser i metoden motiverande samtal (MI). Utöver MI utbildar Jonas även inom Återfallsprevention och introduktionskurs i KBT, alla är evidensbaserade metoder. – Det är viktigt för mig att vi …
Helenes drivkraft är möten med människor 19 februari, 2021 Helene Björklund har arbetat inom vård och omsorg i hela sitt liv. Under många år kombinerade hon omsorgsarbetet med vara handledare och utbildare. Sedan 2017 arbetar Helene heltid på Lära. Helene utbildar inom i Studio 3, Lågaffektivt bemötande, Tydliggörande pedagogik, PERMA, Individuellt vardagsstöd och åldras med kognitiv funktionsnedsättning. – På Lära är det så klart …
Digitala utbildningar är här för att stanna 15 december, 2020 I grund och botten är en utbildning den samma oavsett om den sker i ett fysiskt klassrum eller i ett digitalt, menar Läras utvecklingschef Trine Bach Jensen. Läras definition av en utbildning är att den som deltar ska få ny kunskap, nya färdigheter samt få möjlighet att träna på det hen lär sig. Målet med …
Flickor med NPF-diagnoser har samma behov som pojkar 2 november, 2020 – Det finns kvar en traditionell beskrivning av den typiskt autistiska personen, som är en pojkbeskrivning. Det gör att man inte tänker på flickor då det gäller autism och ADHD, säger Lena Westerberg-Lind som, tillsammans med Kerstin Magnusson, har skrivit boken ”Att förstå autism. Möjligheter genom tydliggörande”.
Vi måste se människan bakom sjukdomen 2 november, 2020 Liselotte Björks inre drivkraft är att hon vet att det går att skapa goda livsvillkor för personer som lider av demenssjukdom. Det handlar om att underlätta för personen, ett respektfullt bemötande och att se människan bakom sjukdomen.
Anders Östergren vill vara en tolk 29 oktober, 2020 Anders Östergren har lång erfarenhet av att arbeta med personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), såväl barn som vuxna. De senaste 20 åren har han jobbat med utbildning och handledning. Anders menar att det är ett hantverk att arbeta med människor med funktionsnedsättningar.
Medarbetarna är det viktigaste i omsorgen 23 oktober, 2020 Annelie Tarning brinner för pedagogik och vill att den omsorgspersonal som går en utbildning på Lära ska få med sig tydliga pedagogiska verktyg som underlättar för dem i deras viktiga arbete.
Stefan vill fokusera på det som är bra 24 september, 2020 Stefan Linde både handleder och utbildar inom de flesta av Läras utbildningar som till exempel diagnoser, tydliggörande pedagogik, självskadebeteende och lågaffektivt bemötande. – Det roligaste med mitt jobb är alla människor jag möter.
Helena Rödén med passion för omsorg och pedagogik 24 september, 2020 Helena Rödén är undersköterskan med passion för omsorg och pedagogik som efter 35 år på äldreboende nu jobbar heltid med demensutbildning på Lära.
Hos oss är det normalt att vara olika 1 september, 2020 Hammarkullsskolans rektor Linnea Lindquist – också känd som lågaffektiva rektorn, tog över grundskolan för fyra år sedan. Uppdraget var att få kontroll på budget och antal medarbetare. På fyra år har rektorn minskat antal medarbetare från 58 till 43. Ändå har de utmanande beteendena bland eleverna minskat.
Lära Film: Att säga god morgon till en person med demenssjukdom 28 april, 2020 När jag kommer som personal på morgonen till ett boende så är det oerhört viktigt hur jag bemöter de personen. För de känslor jag väcker kan stanna kvar hela dagen. Jag kan komma till Anna på morgonen ”knack, knack, knack” God morgon Anna! Det är dags att stiga upp klockan är nio. Anna som precis …
Lära om Coronaviruset 19 mars, 2020 Här samlar vi länkar till de tips vi gett och material vi tagit fram under den senaste tiden med anledning av Coronaviruset. Sidan uppdateras löpande. Lära tipsar om att hålla kontakt med äldre i virustider Lära tipsar om att prata med yngre barn om Corona Lära tipsar om bildstöd om Corona-test Lära tipsar om att …
Kognitiv beteendeterapi-utbildning, KBT 13 februari, 2020 Vad är det som gör att människor fortsätter med beteenden eller saker som inte är bra för dem? Läras utbildare Jonas Andersson tar tag i svåra frågor på utbildningen i KBT – en metod att förstå vad som styr och vidmakthåller beteenden. KBT handlar om att arbeta med beteenden, känslor och tankar. Om vi …
Studio 3 och lågaffektivt bemötande i äldreomsorgen 18 januari, 2020 Lågaffektivt bemötande har länge varit en metod och ett förhållningssätt när man arbetar med människor med funktionsnedsättning men börjar nu alltmer att användas även inom demensvården. Lära erbjuder nu Studio 3-utbildning i lågaffektivt bemötande med inriktning äldre. Lågaffektivt bemötande innebär en humanistisk människosyn, menar Liselotte Björk som i många år har arbetat med demenssjukdom och …
Lågaffektivt bemötande i skolan 15 november, 2019 Just nu pågår det en debatt om lågaffektivt bemötande. Att utvärdera och granska en metod är sunt och naturligt. Vi märker dock att alla inte vet vad lågaffektivt bemötande innebär och hur det kan användas som en pedagogisk metod och ett förhållningssätt även i skolan. Lågaffektivt bemötande är en metod som kräver eftertanke, planering, att …
Pusselbitens utbildningscenter en del av Lära 18 september, 2019 Så roligt att börja terminen med goda nyheter! Sedan augusti är Pusselbitens utbildningscenter i Lund en del av Lära. Läras utbildare har i flera år varit föreläsare på Pusselbitens utbildningscenter i Lund och vi ser fram emot att fortsatt erbjuda föreläsningar, handledning och utbildning – och även kostnadsfria frukostseminarier. Vi kommer stärka vårt utbud i …
PERMA i ledarskapet 20 juni, 2019 PERMA är ett begrepp inom psykologin som i korthet handlar om att fokusera på det som är bra och fungerar och att ge positiv feedback. Fredrik Ahlström som är regionchef i Läras systerföretag Nytida använder PERMA i sitt ledarskap. Fredrik Ahlström har gått en utbildning i PERMA i Birmingham och tycker att han har stor nytta …
Det viktiga är det som händer efter utbildningen 5 mars, 2019 För att en utbildningsinsats ska ge en långsiktig effekt måste man förstå både hur utbildningstillfällena ska läggas upp men också vara medveten om att den verkliga förändringen inte sker under själva utbildningsdagarna utan i det dagliga arbetet på verksamheten. – Att låta medarbetare gå på utbildning är en stor investering för ett företag eller en …
Nu är våra utbildare HPLJ certifierade 8 oktober, 2018 Vi kan nu med stolthet berätta att alla våra utbildare är certifierade enligt HPLJ metodik. HPLJ står för High Performance Learning Journey. HPLJ är en pedagogisk modell som grundar sig i forskning av professor Robert Brinkerhoff om hur man skapar effekt i utbildningsinsatser och når resultat. För dig innebär det en hög kvalitet i hur …
Mer tid för de boende med Demensakademins arbetssätt 20 september, 2018 Den 21 september uppmärksammas Alzheimerdagen för att rikta fokus på demensproblematiken över hela världen. I Sverige står Alzheimers sjukdom för cirka 60 procent av samtliga fall av demens i Sverige. Genom Demensakademin genomför vi internutbildningar på vårt systerföretag Vardaga som bedriver äldreomsorg. Medarbetarna får utbildning i att bemöta personer med Alzheimer och andra demenssjukdomar. Alla …
Respekt och stöd till självkänsla viktigt 9 juli, 2018 När en person drabbas av demenssjukdom, påverkas även de anhöriga i mycket hög grad. Tusen frågor uppstår, inga enkla svar finns. För Gunilla von Krusenstierna, vars syster lever med Alzheimers sjukdom, blev Alzheimerloppet en fin upplevelse och en hjälp i sorgen. Gunillas älskade lillasyster fick sin demensdiagnos för några år sedan, när hon fortfarande var …
Möt Lära och Nytida på NPF-forum i Kista 2 maj, 2018 Den 3-4 maj ska Lära tillsammans med vårt systerföretag Nytida vara med på NPF-forum som anordnas av Riksförbundet Attention och är den elfte nationella konferens inom området neuropsykiatri. NPF-forum kommer att hållas på Kistamässan, och Nytida och Lära hittar ni i monter E:01. Den 3 maj kommer Christer Fahlberg från Lära att hålla i en …
Tvångsåtgärder mot barn och unga – ska ses över 9 december, 2016 ”Utgångspunkten ska vara att kraftigt minska eller om möjligt avskaffa användningen av tvångsåtgärder för barn och unga under 18 år utan att försämra förutsättningarna för nödvändig vård” http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2016/12/tvangsatgarder-mot-barn-och-unga-inom-den-psykiatriska-tvangsvarden-ska-ses-over/ Mycket bra tycker vi på Lära. Läs gärna mer om alternativa vägar hos oss.
Resultatet av Demensakademin: Ökad kompetens och bättre arbetsverktyg 4 oktober, 2016 Den positiva trenden för resultatet av Demensakademin håller i sig. Det visar den senaste utvärderingen, som genomförts av professor P-O Sandman, Demensakademins vetenskapliga samarbetspartner. Utvärderingen har gjorts i tre steg. Först gjordes en mätning på fem verksamheter som ingick i Demensakademin 2014, innan de genomfört utbildningen. Den andra mätningen gjordes efter ett år, 2015. Och …
Lanseringstårta! 20 september, 2016 Idag firade vi lanseringen av Lära på kontoret genom att bjuda på tårta!
Lära – nytt verksamhetsområde när Ambea kraftsamlar kring kompetensutveckling inom stöd och omsorg 15 september, 2016 Ambea, ett av Sveriges största företag inom stöd och omsorg, där Nytida ingår, startar ett nytt verksamhetsområde, Lära. Syftet är att erbjuda kompetensutveckling och utbildning av stöd- och omsorgspersonal i privat och offentlig sektor. Lära är redan från start en av Sveriges största fristående utbildare inom området. − Vård och omsorg har ett stort behov …
Samarbete med Demensakademin 21 juni, 2016 Vi kan erbjuda skräddarsydda utbildningar inom demensvård för olika yrkeskategorier eller anhöriggrupper. Fokus ligger på att förmedla kunskap om demenssjukdomars symptom och hur vi med evidensbaserade arbetsmetoder kan bemöta och stötta den som är sjuk och dess närstående. Vill du veta mer, tag kontakt med Liselotte Björk, Demensvårdskoordinator Vardaga Demensakademi, liselotte.bjork@vardaga.se Eller läs mer här
Stimulansmedel – riktad kunskapsinjektion 21 juni, 2016 ”Insatser inom socialtjänsten ska präglas av bästa tillgängliga kunskap, god kvalitet och utgå från den enskildes behov och förutsättningar.” – Socialdepartementet 2016. Lära stöttar med baskunskap och fördjupningsutbildningar inom autism, utvecklingsstörning, NPF samt demens. Vi erbjuder skräddarsydda utbildningar inom ramen för regeringens stimulansmedel 2016 inom LSS och äldreomsorg. Lågaffektivt bemötande och Studio 3 Lågaffektivt bemötande handlar …
Nytida går samman med Solhagagruppen 2 mars, 2016 Nytida går samman med Solhagagruppen. De båda företagen bildar tillsammans en kvalitetsmässigt stark aktör inom stöd till barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning och stärker därmed förutsättningar för att möta det stora behovet av fler omsorgsplatser. Nytida och Solhagagruppen har lång erfarenhet och expertis inom stöd till personer med funktionsnedsättning. Både Nytida och Solhagagruppen finns i …
Tony Attwood ser aspie-personer som föredömen 22 januari, 2016 Många aspie-kriterier borde vara önskvärda egenskaper hos alla människor. Det anser professor Tony Attwood, huvudtalare vid Solhagakonferensen i april. I en exklusiv intervju kommenterar han bland annat aspie-konceptet, diagnostiken av flickor med AS, den nya diagnosmanualen, och hur han fick passion för att arbeta med Aspergers syndrom. Professor Tony Attwood är en gigant inom aspergerforskning, …